Bild: Arbetsmiljöverket, Getty Images

Chefernas situation glöms ofta bort i arbetsmiljöarbetet

ARBETSMILJÖ2024-05-27

Chefers arbetsmiljö är en fråga som faller mellan stolarna på många arbetsplatser, konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektionsinsats. ”Första linjens chefer hamnar lätt i kläm mellan medarbetare underifrån och organisationen uppifrån”, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket gjorde under 2022 och 2023 närmare 1 100 inspektioner på privata företag för att undersöka hur arbetsmiljön för den första linjens chefer hanteras. Inspektionerna visade att den ofta inte uppmärksammas alls. 65 procent av företagen fick anmärkningar. Stora företag hade något sämre utfall än de minsta.

En brist kan vara att cheferna utesluts från vanliga medarbetarenkäter eller inte identifieras som specifik grupp. De kan också förbises vid skyddsronder och andra delar av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Deras särskilda situation blir därmed osynliggjord, och det är ett problem, anser projektledaren Malin Cato på Arbetsmiljöverket.

– Första linjens chefer hamnar lätt i kläm mellan medarbetare underifrån och organisationen uppifrån. Det innebär i sig en belastning. Vi ser också att man kan missa risker, exempelvis om chefen har förtroendearbetstid och ingen har koll på hur mycket hen arbetar, säger hon.

Det är vanligt att cheferna har någon form av medarbetarsamtal med en överordnad chef, men i de situationerna ligger fokus sällan på arbetsmiljön, menar Malin Cato.

– Ofta handlar de snarare om verksamhet och ekonomi, med redovisningar av produktionsmål och budgetmål.

Det är alltid den högsta ledningen som ytterst har arbetsmiljöansvaret. Men på de flesta arbetsplatser är ansvaret delegerat till chefer på olika nivåer, och det innebär att även chefer på den lägsta nivån företräder arbetsgivaren vad gäller arbetsmiljön. Skyddsombuden kan ha svårt att stötta någon som de ser som sin motpart, och riskerar att missa frågor som rör chefens egen arbetsmiljö, konstaterar Malin Cato.

– Det är en problematik som man kan lyfta. Vi har sett att det ibland fungerar bra och ibland mindre bra. Det beror mycket på relationen till den man ska representera och vilka kunskaper man har. Det finns de som har hanterat det bra även om skyddsombudet är en underställd medarbetare som ska hjälpa sin chef.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA