
Hon har fokus på delaktighet och relationer
Hon var bara 21 år när hon fick sitt första chefsjobb. Ett decennium senare har hon vunnit flera priser för sitt ledarskap. ”Framgångsfaktorn är att ta tid för att lära känna dina medarbetare”, säger Era Gerguri, kontorsområdeschef på Statens servicecenter.
Dörrarna står öppna till Statens servicecenters servicekontor i centrala Jönköping. Det är lunchtid mitt i veckan, skolorna har lov och många passar på att göra sina ärenden just i dag. På bänkarna i mitten av den ljusa lokalen sitter Jönköpingsbor med allt möjligt på hjärtat. Någon undrar om sin sjukpenning, någon annan har en rapport till Arbetsförmedlingen att lämna in, vill beställa ett nationellt id-kort eller ställa en fråga om pensionen eller deklarationen. Fördomen om kontakten med statlig service som en oändlig telefonkö till en robotröst kommer snabbt på skam. Här slussas man fram kvickt – och får möta en riktig människa.
– Timmarna mellan klockan 8 och 10 är heliga, säger Era Gerguri, medan hon håller upp passerkortet till dörren som leder bort från den livliga, offentliga ytan och in i servicecentrets back office.
– Mellan klockan 10 och 16 är medarbetarna ute och möter kunder. Så innan dess behövs jag för dem, och bokar aldrig in några onödiga möten.

Era Gerguri är kontorsområdeschef här. Hon har ansvar för två kontor i Jönköping, ett i Västervik och totalt 14 medarbetare. Statens servicecenter finns på 146 platser i landet. Många är alltså precis som hon kontorsområdeschefer inom myndigheten. Men Era Gerguri är ändå speciell. Trots att hon bara är 31 år har hon redan ett decennium av chefserfarenhet – och flera priser som kvitto på kompetensen.
Hon är född och uppvuxen här i Jönköping. När hon var 21 år fick hon sommarjobb som enhetschef inom personlig assistans i kommunen. Från att just ha slutfört sin treåriga utbildning i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet slungades hon rakt in i skarpt läge.
– Jag hade väl inte direkt ett utvecklat konsekvenstänk, säger hon med ett skratt.
Hon tycker att det är lite knasigt att hon som var så ung alls vågade:
– 50 medarbetare hade jag ansvar för. Det är mycket, egentligen helt orimligt. Men det som var så fantastiskt med att arbeta i kommunen var att man jobbade i team, med tre chefer och en administratör. Så jag hade otroligt fint stöd och kollegor som jag kände såg min potential. Den uppbyggnaden gjorde mig trygg.
Vikariatet som chef på Jönköpings kommun blev till en fast anställning, ett jobb som Era Gerguri i dag beskriver som världens bästa skola. Helt okontroversiell var hon dock inte internt. Visst fanns medarbetare som hade svårt att anpassa sig till att plötsligt ha en chef som var ung nog att kunna vara deras dotter, eller till och med dotterdotter.
– Det är lätt att döma en chef, och det är ännu lättare att döma en chef som är ung. Man har höga krav på sin chef. Särskilt om någon som är ung har fått en sådan roll så förväntas man verkligen ha något att komma med. Det fanns perioder då det var tufft för mig att visa att jag var rätt person på rätt plats. Jag ville så klart motbevisa dem som inte trodde på mig.

Hur gjorde du för att klara av pressen?
– Jag är en målinriktad person. Jag har vetat hela tiden att jag gör bra saker. Med mer erfarenhet har jag också kommit till insikten att tid är otroligt viktigt. Vill jag att mina medarbetare ska känna förtroende för mig måste jag ge dem tiden att komma till den platsen. Visst, man kan göra saker snabbt om man tar alla beslut och gör allt själv. Men så utvecklar du ingen annan.
Vad finns det för fällor som unga chefer ofta hamnar i?
– Det är lätt att komma in med massor av energi och vilja ändra allt på en gång. Det funkar inte i mötet med medarbetare som kanske varit på arbetsplatsen 20–30 år. De har redan testat det mesta. Framgångsfaktorn är att ta tid för att lära känna dina medarbetare. Vilka är de? Vad har de för behov? Vilka är deras styrkor? Därifrån kan man sedan starta förändring.
Just att initiera och driva igenom omställning blev Era Gerguris första uppdrag när hon kom till chefsrollen på Statens servicecenter 2019. Tjänster som tidigare tillhandahållits av andra myndigheter skulle nu in under ett och samma paraply. Medarbetarnas arbetsuppgifter ändrades inte, men organisationen blev en annan. På den nya chefens lott föll att leda vägen framåt.
– Statens servicecenter var vid den tidpunkten en ganska okänd myndighet, säger Era Gerguri i dag om utmaningen som hon ställdes inför.
– För medarbetare som jobbat på samma myndighet länge tror jag att förändringen kunde kännas som något av en identitetskris. Jag fokuserade på att skapa en känsla av delaktighet. Vara väldigt kommunikativ och informativ, hela tiden tala om vad som hände, vad som var nästa steg. Man måste förstå att förändring är en process och att den gör saker med människor.
Hur gör du som chef för att få alla med på tåget?
– Det handlar om att vara närvarande både på grupp- och individnivå. Stämma av, ha täta dialoger, örat mot rälsen. Hålla koll om något dyker upp bland medarbetarna eller från ledningen. Och ha tålamod. Vår omorganisation tog mer än ett år. Mycket tid gick åt till att sitta och vänta. Så där var det viktigt att sätta upp delmål, för att inte tappa lust och motivation i arbetet.
Mer förändring väntar Statens servicecenter de närmaste åren. I slutet av januari meddelades att en fjärdedel av kontoren runtom i landet kommer att stängas, som följd av att regeringen har dragit ned på förvaltningsanslagen. När myndigheten några veckor senare gick ut med listan på de kontor som ska stängas under 2025 och 2026 fanns inte kontoren i Jönköping och Västervik med – men innan dess hade osäkerheten hunnit väcka känslor bland de anställda.
– När ett sådant besked kommer uppstår mycket funderingar och oro. Avsikten är att dra nytta av den naturliga personalomsättningen för att undvika att medarbetare blir av med anställningen. Men en del medarbetare kommer att få möjligheten att pendla till andra kontor. Sådant kan påverka människors liv. För mig som chef gäller det att visa att jag förstår att det är tufft. Finnas där, göra det jag kan och stötta.

Era Gerguri själv hittar stöd i kollegorna som är kontorsområdeschefer på andra orter inom Statens servicecenter, i sin ledningsgrupp och hos sin egen chef. Hon har också ett nätverk vid sidan om arbetsplatsen. Familj och vänner – vissa själva chefer – spelar givetvis stor roll. Men även att hon 2019 tilldelades det lokala priset Årets unga ledande kvinna öppnade nya möjligheter. Genom utmärkelsen lärde hon känna fler kvinnor i chefsposition i Jönköping.
Också programmet Omvänt mentorskap som hon medverkade i 2023 har utökat hennes nätverk i närområdet. Där agerade hon som ung ledare mentor till Ulrika Strömberg, mångårig chef vid elektronikföretaget Husqvarna.
– Även om vi har en liknande syn på ledarskap i grunden så skiljer det generationer mellan oss, vilket förstås gör att jag kan komma in med nya perspektiv. Jag tror ju till exempel inte att man måste vara ingenjör för att vara chef på Husqvarna. Är man en bra ledare så ska det inte spela roll vad man leder för verksamhet. Det är medarbetarna som kan verksamheten. De personliga och empatiska relationerna ger resultaten, säger Era Gerguri.
Resultat – och uppmärksamhet. Sedan hon blev Årets unga ledande kvinna har Era Gerguri även utnämnts till Månadens Jönköpingsbo och när Ledarna rankade Sveriges 75 främsta unga kvinnor på chefsposter var hon med på listan. Ryktet om den 31-åriga chefen i Småland har spridit sig. Men än så länge har inte den privata sektorn lyckats locka henne vidare i karriären. När hon tar nästa steg vill hon i stället avancera internt – och få leda andra chefer, till exempel.
– Jag känner stolthet över att jobba för staten. Mina föräldrar flydde till Sverige från krig i Kosovo. De gjorde den uppoffringen för att jag och mina syskon skulle få ett bättre liv. Den bakgrunden ger ett ytterligare lager till hur jag ser på mitt jobb. Jag vill förvalta möjligheten som jag fått genom att själv bidra till samhället, säger Era Gerguri.
Era Gerguri
Ålder: 31 år
Utbildning: Kandidatprogrammet i Offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet
CV: Enhetschef, kontorsområdeschef, verksamhetsamordnare och tillförordnad regionchef
Yrke: Kontorsområdeschef på Statens servicecenter
Bor: Huskvarna
Familj: Partner och två döttrar, 3 år och 2 år gamla
Era Gerguris tre bästa råd till andra chefer
- Investera i relationer. Bygg starka relationer med dina medarbetare och kollegor, det skapar lojalitet och tillit.
- Våga vara ödmjuk. Erkänn vad du inte vet och se det som en chans att växa.
- Ha en eller flera mentorer. Hitta ditt stöd där du kan utvecklas och få andra perspektiv.