Hoppa till huvudinnehåll
Publikt Chef GES UT AV FACKFÖRBUNDET ST
  • Nyheter
  • Forskning
  • Mötet
  • Guider
  • | Publikt
    • - Om Publikt Chef
    • - Kontakt
    • - Annonsera
    • - Tipsa Publikt Chef
    • - Personuppgiftshantering
    • - Cookies

Personuppgiftshantering

Dela artikeln:
Tipsa, debattera eller påpeka fel

Publikt Chef är del av tidningen Publikt, som ges ut av Fackförbundet ST. Mer information om Publikt.

Kontaktuppgifter till redaktionen.

På Fackförbundet STs webbplats finns information om hur Fackförbundet ST, inklusive tidningen Publikt, hanterar dina personuppgifter.

  • Bild: Tommy Hvitfeldt

    Hon har fokus på delaktighet och relationer

    MÖTET: ERA GERGURI2025-05-27

    Hon var bara 21 år när hon fick sitt första chefsjobb. Ett decennium senare har hon vunnit flera priser för sitt ledarskap. ”Framgångsfaktorn är att ta tid för att lära känna dina medarbetare”, säger Era Gerguri, kontorsområdeschef på Statens servicecenter.

  • Vanligt med tidsbegränsade uppdrag för chefer i staten

    ANSTÄLLNINGSTRYGGHET2025-05-27

    Chefer på många statliga myndigheter sitter osäkert. Särskilt på stora myndigheter är det vanligt med tidsbegränsade förordnanden, visar en enkät som Publikt gjort. ”Det känns otidsenligt och riskerar att göra chefsrollen nervös”, säger Ida Meric, chefsombudsman på ST.

  • Bild: Anna Spång

    Tillit och dialog leder hybridarbetet framåt

    HYBRIDARBETE2025-05-27

    Skapa ”nya hem” att samlas kring. Hitta balans mellan tillit och kontroll. Och undvik att kalla till möten som mest stjäl tid. När hybridarbete blir vanligare förändras även chefens roll.

  • Bild: Johan Persson

    Ny forskning sätter fokus på chefens mående

    STRESS2025-06-12

    Stress och psykisk ohälsa ökar bland chefer i offentlig sektor. ”Vi måste ta det här på allvar”, säger Ulrika Westrup, docent vid Lunds universitet. Hon har medverkat i ett forskningsprojekt som identifierat ett framgångsrikt verktyg för att minska chefernas stressnivåer.

  • Bild: Marta Kaszuba Åkerblom

    Nytt stöd för ökad trivsel och produktivitet

    MÅNGFALD2025-05-27

    En arbetsgrupp där alla accepteras och trivs blir mer kreativ, innovativ och produktiv. Ett nytt stödmaterial på nätet ger chefer råd i mångfalds- och inkluderingsfrågor. Målet är att lyfta både individer och organisation.

  • Bild: Getty Images

    Distansarbetet gör det svårare att vara chef

    DISTANSARBETE2024-12-20

    43 procent av de statliga myndigheterna anser att det blivit svårare för chefer att styra och följa upp verksamheten när medarbetarna distansarbetar, visar en enkät som Riksrevisionen gjort. Ännu fler har bekymmer med att skapa en god introduktion för nyanställda, fånga upp medarbetares behov och skapa sammanhållning i gruppen.

  • Bild: Anna Spång

    Tid för återhämtning ger vinster på många plan

    ARBETSMILJÖ2024-12-20

    Blunda inte när personalen kroknar och börjar gå på knäna. Den som jobbar aktivt med frågor om stress och återhämtning har mycket att vinna. För chefen gäller det också att inte glömma bort sitt eget behov av vila.

  • Bild: Umeå universitet

    Unga chefer ställs inför stora utmaningar

    ARBETSMILJÖ2024-12-20

    Det är tufft att vara ung chef – och ännu tuffare att vara ung kvinnlig chef. Psykologen Hanna Irehills nya avhandling visar hur unga chefers välmående och arbetsmiljö sviktar. Men också vad som kan göras åt det.

  • Bild: Marta Kaszuba Åkerblom, Getty Images

    Många av STs chefsmedlemmar jobbar över varje vecka

    ARBETSMILJÖ2024-12-20

    Mer än hälften av de svarande cheferna i STs arbetsmiljöundersökning uppger att de jobbar övertid minst en gång i veckan och var tionde chef gör det varje dag. ”Jag kopplar den siffran till att man också svarar att man har för mycket arbetsuppgifter”, säger STs chefsombudman Ida Meric.

  • Bild: Getty Images

    Chefer dricker mer alkohol än andra

    HÄLSA2024-12-20

    Chefer dricker mer alkohol än andra yrkesgrupper, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. För en dagbok för att bli medveten om din egen konsumtion, är expertens råd till den som funderar över sitt eget drickande.

  • När Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket drabbades av en hackerattack som lamslog verksamheten hade Jenny Carlsson varit chef i ungefär ett och ett halvt år.
    Bild: Casper Hedberg
    När Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket drabbades av en hackerattack som lamslog verksamheten hade Jenny Carlsson varit chef i ungefär ett och ett halvt år.

    Hackerattacken blev en prövning för ledarskapet

    KRISHANTERING2024-10-17

    Hackerattacken mot Tietoevry slog ut både ärendehanteringssystem och diarium på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Krisen hotade hela Sveriges läkemedelsförsörjning och blev en rejäl utmaning för den nyblivna chefen Jenny Carlsson.

  • Bild: Anna Spång

    Ta snacket när höga ingångslöner väcker känslor

    LÖNER2024-10-17

    När en nyanställd får högre lön än erfarna medarbetare kan missnöjet börja pyra. Då är det viktigt att visa förståelse för känslan av orättvisa – och ta sig tid att förklara bakgrunden.

  • Bild: Högskolan Väst, Getty Images

    Större engagemang när chefer och medarbetare gillar varandra

    LEDARSKAP2024-10-17

    Att chefen och medarbetarna trivs ihop är centralt för en arbetsplats – faktiskt viktigare än att de anställda gillar varandra, visar forskning. Men betyder det att chefen ska vara vän med sina medarbetare? Nej, det är riskabelt, säger professor Ali Kazemi.

  • Bild: Getty Images

    Chefer vill minska distansarbetet

    DISTANSARBETE2024-10-17

    Många chefer skulle önska att medarbetarna var mer på kontoret, visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Cheferna tycker också att det ställs högre krav på ledarskap i det hybrida arbetslivet.

  • Rikspolischefen Petra Lundh fick 8 100 kronor högre månadslön än sin företrädare Anders Thornberg.
    Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet
    Rikspolischefen Petra Lundh fick 8 100 kronor högre månadslön än sin företrädare Anders Thornberg.

    Vanligt att lönen höjs vid skifte på chefsposten

    LÖNER2024-10-17

    Rikspolischefen Petra Lundh är den högst betalda myndighetschefen vars lön sätts av regeringen. Hon är ett exempel av många på nytillträdda myndighetschefer som får högre lön än sin företrädare. Men det finns också myndigheter där den nya chefen tjänar mindre än den förra.

  • Bild: Malin Tengblad

    Mellanchefer kämpar med motstridiga krav

    LEDARSKAP2024-10-17

    Att mellanchefer jobbar under tryck både uppifrån och underifrån är välkänt, men ny forskning visar att belastningen är mer komplex än så. ”Även medarbetarna påverkar ledarskapet”, säger forskaren Daniel Tyskbo.

  • Bild: Marta Kaszuba Åkerblom

    Webbinarium uppmärksammar digitalt ledarskap

    LEDARSKAP2024-10-17

    Vad är viktigt för en ledare att uppmärksamma när en arbetsplats är digitaliserad? Och hur skapas en god arbetsmiljö i ett sådant sammanhang? Det är frågor som åhörarna utlovas få svar på när myndigheter och arbetsmarknadens parter står värdar för ett webbinarium om digitalt ledarskap.

  • Bild: Getty Images

    Så mycket tjänar myndigheternas chefer

    LÖNER2024-05-28

    På statliga myndigheter tjänar första linjens chefer i snitt strax under 60 000 kronor i månaden. Men Publikt Chefs jämförelse av medianlönerna inom statsförvaltningens olika arbetsområden visar att skillnaderna mellan olika verksamheter är stora. Bäst betalt har chefer inom flygtrafiken, medan chefer på kriminalvårds- och brottsutredningsområdet hamnar i löneligans bottenskikt.

  • Sedan 2020 är Jacques Mwepu kriminalvårdschef för Kumlaanstalten.
    Bild: Per Knutsson
    Sedan 2020 är Jacques Mwepu kriminalvårdschef för Kumlaanstalten.

    Han leder landets största anstalt

    MÖTET: JACQUES MWEPU2024-05-28

    Trots en hård press på Kriminalvården har Jacques Mwepu inte tappat tron på möjligheten att vända samhällsutvecklingen. Samtidigt måste han som chef för Kumlaanstalten övertyga sin personal om samma sak. ”Även de starkaste bland oss lever med tvivel”, säger han.

  • Bild: Anna Spång

    Varning för vänskapsrekrytering

    KOMPETENSFÖRSÖRJNING2024-05-28

    Har du en god vän som känns perfekt för den tjänst ni har ledig? Att tipsa går bra. Men om jobbet bara utannonseras med en lapp på myndighetens anslagstavla och du själv fattar beslut om vem som ska anställas – då kan du få problem. Därför bör du ha koll på reglerna för rekrytering i staten.

  • Bild: Arbetsmiljöverket, Getty Images

    Chefernas situation glöms ofta bort

    ARBETSMILJÖ2024-05-27

    Chefers arbetsmiljö är en fråga som faller mellan stolarna på många arbetsplatser, konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektionsinsats. ”Första linjens chefer hamnar lätt i kläm mellan medarbetare underifrån och organisationen uppifrån”, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverket.

  • Viktigt att hantera hot och våld på jobbet

    HOT OCH VÅLD2024-05-27

    I många statliga verksamheter är hot och våld ett stort arbetsmiljöproblem. Chefen har en viktig roll både i det förebyggande arbetet och när utsatta medarbetare behöver stöd. Var lyhörd och ta oro på allvar, uppmanar chefer som jobbar med säkerhetsfrågor. Fredrik Vilhelmsson på Migrationsverket lyfter fram bemötandets betydelse och ger rådet att arbeta med dialog, utbildning och övning.

  • Bild: Johan Persson

    Chefer vill ha möjlighet att tala om sitt mående

    ARBETSMILJÖ2024-05-26

    Trots att chefsjobbet kan vara ensamt och utsatt pratas det väldigt lite om chefers mående, enligt en ny studie från Lunds universitet. Men även chefer behöver få dela sina känslor, och gärna med andra chefer, anser forskarna Alina Lidén och Ulrika Westrup. ”Det ska inte var skamfyllt att prata om hur man mår”, säger Alina Lidén.

  • Bild: Marta Kaszuba Åkerblom

    Genom träning går det att hantera osäkerhet

    LEDARSKAP2024-05-28

    Som chef bör du utgå ifrån att osäkerhet inte går att förebygga eller arbeta bort. Lösningen är att öka förmågan att hantera osäkerhet inom organisationen, menar Magnus Lindén, docent i psykologi, som nyligen i ett webbinarium gav råd om hur man lyckas med det.

  • Bild: Emma Busk Winquist, Privat

    Har chefen goda förutsättningar mår medarbetarna bättre

    ARBETSMILJÖ2024-05-24

    Om chefer har goda förutsättningar att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete känner sig medarbetarna mer välmående och mindre stressade, visar ny forskning från Linköpings universitet.

  • Medarbetare utsåg Årets chef

    LEDARSKAP2024-05-24

    Engagerad, närvarande och coachande. Så beskriver Helena Nord, handläggarchef på Mark- och miljödomstolen i Umeå, sin ledarstil. Hon och Linda Nordvall, handläggarchef vid Hovrätten över Skåne och Blekinge, fick nyligen utmärkelsen Årets chef av ST inom Sveriges domstolar.

  • Stor majoritet av STs chefsmedlemmar har hög arbetsbelastning

    FACKLIGT2024-05-26

    Mer än tre fjärdedelar av de chefer som besvarat STs medlemsundersökning anser att de har en hög arbetsbelastning. Det är en klart större andel än bland ST-medlemmarna som helhet. När det gäller den egna lönen är cheferna mer nöjda än andra ST-medlemmar.

  • Nu lanseras Publikt Chef

    NYTT NYHETSBREV2024-05-28

    Nu får chefsmedlemmar i ST ett nyhetsbrev som riktar sig till dem i deras roll som chefer och ledare. Publikt Chef är STs medlemstidnings Publikts digitala chefsedition – med syfte att inspirera och informera sina läsare.

MEST LÄSTA

Mest lästa
  1. Webbinarium uppmärksammar digitalt ledarskap
  2. Unga chefer ställs inför stora utmaningar
  3. Chefer vill minska distansarbetet
  4. Mellanchefer kämpar med motstridiga krav
  5. Ta snacket när höga ingångslöner väcker känslor
  • Prenumerera på Publikt Chefs nyhetsbrev

    NYHETSBREV: ANMÄLAN2024-05-20

    Få Publikt Chefs nyhetsbrev till din inkorg – prenumerera här!

Annonser:

  • Publikt Chef
  • Box 5044
  • 102 41 Stockholm
  • Tel 0771-555 444
  • Ansvarig utgivare: Alexander Armiento
Följ oss:
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan.