Chefer dricker mer alkohol än andra
Chefer dricker mer alkohol än andra yrkesgrupper, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. För en dagbok för att bli medveten om din egen konsumtion, är expertens råd till den som funderar över sitt eget drickande.
I en rapport redovisar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, yrkesuppdelad statistik från undersökningar där ett stort antal svenskar fått svara på frågor om sitt alkoholbruk.
Gruppen ”chefsyrken” ligger i topp vad gäller både andelen svarande som över huvud taget dricker alkohol och den genomsnittliga mängden alkohol de svarande drack. Kvinnliga chefer drack i genomsnitt ungefär 14 så kallade standardglas i månaden, manliga chefer 21.
Däremot var cheferna inte den grupp där flest hade symtom på alkoholberoende. Bland kvinnor var chefer den grupp som placerade sig näst högst medan manliga chefer var en av de grupper där andelen var lägst.
Av svaren i undersökningarna framgår inte varför cheferna konsumerar mycket alkohol i jämförelse med andra yrkesgrupperna, men i CANs rapport förs hög utsatthet för stress och relativt mycket representation fram som faktorer som kan tänkas bidra till resultatet.
Att chefer har bättre ekonomi och i större utsträckning kan styra sin tid ser alkohol- och arbetslivsforskaren Ulric Hermansson som andra möjliga förklaringar, säger han till tidningen Chefen i fokus.
Hans råd till den som har funderingar kring sin egen alkoholkonsumtion är att föra dagbok över sin egen konsumtion.
”Det är svårt att minnas annars. En dagbok skapar medvetenhet kring konsumtionen. Fundera över hur mycket alkohol som är rimligt för dig och hur ofta du dricker, och sätt upp mål. Registrera samtidigt ditt välmående. Kanske märker du efter ett tag att du sover bättre, mår bättre och är piggare när du dricker mindre och mer sällan. Då är det bingo”, säger han till Chefen i Fokus.
Stor undersökning av svenskarnas alkolholvanor
Underlaget för rapporten från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, utgörs av enkäter insamlade 2017 respektive 2021. Var och en av enkäterna skickades till 27 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 17–84 år som är folkbokförda i Sverige. Totalt sett svarade 21 333 personer på enkäterna, vilket innebär att svarsfrekvensen var cirka 40 procent.