Bild: Johan Persson

Chefer vill ha möjlighet att tala om sitt mående

ARBETSMILJÖ2024-05-26

Trots att chefsjobbet kan vara ensamt och utsatt pratas det väldigt lite om chefers mående, enligt en ny studie från Lunds universitet. Men även chefer behöver få dela sina känslor, och gärna med andra chefer, anser forskarna Alina Lidén och Ulrika Westrup. ”Det ska inte var skamfyllt att prata om hur man mår”, säger Alina Lidén.

Av:  Elina Lundberg

Den idealbild som målades upp när forskarna från institutionen för tjänstevetenskap vid Lunds universitet intervjuade chefer i Helsingborgs stad var tydlig. Chefen ska vara högpresterande, leveranssäker och kunna tackla såväl verksamhetens som medarbetarnas svårigheter – utan emotionellt stöd från andra. Att även chefen är en människa, full av känslor, ska inte märkas.

Att prata om sitt mående upplevde alla chefer som deltog i studien som svårt, berättar docenten Ulrika Westrup, som lett forskningsprojektet tillsammans med universitetslektorn Alina Lidén.

– Det fanns inga tillfällen för den typen av samtal. Styrdokument och policyer satte inte chefers mående på agendan och ingen frågade heller cheferna hur de mådde, säger Ulrika Westrup.

Men en tuff arbetssituation för chefer i offentlig sektor, med stigande sjukskrivningstal och hög personalomsättning, visar vikten av att ta frågan om chefers mående på allvar och erbjuda dem ett betydligt starkare organisatoriskt stöd, menar forskarna.

När de frågade cheferna i Helsingborg vilket stöd de ville ha stod det klart att det inte behöver handla om någon kostsam eller komplicerad insats.

– De vill ha ett sammanhang där de får prata om de känslomässiga aspekterna av chefskapet med andra chefer. De vill dela erfarenheter med varandra för att utveckla verktyg som gör chefskapet mer hållbart, säger Ulrika Westrup.

Någon förutbestämd mall för hur samtalen ska organiseras tror inte forskarna på. Cheferna bör själva få vara med och utforma samtalsforumet och de regler som ska gälla, anser de.

Men det finns ett par grundläggande råd, menar Alina Lidén. Ska chefer, som redan har pressade scheman, avsätta tid för ännu ett möte måste ledningen ge dem ett tydligt mandat att prioritera regelbundna reflektionssamtal. Minst lika viktigt är dock att cheferna själva engagerar sig, anser hon.

– Cheferna behöver ta ett kollektivt ansvar för att samtalen ska bli meningsfulla. Att prata om sitt mående är en muskel som behöver tränas upp, säger Alina Lidén.

Skapas det forum där chefer kan öppna upp sig kan det bidra till en hälsosammare arbetsplats och bygga en psykologisk trygghet. Det kan i sin tur gynna både organisationen och individerna, som blir bättre rustade att möta svårigheter och förändringar, menar forskarna.

Även om deras slutsats bygger på en fallstudie från en kommun är det lärdomar som flera arbetsgivare – så väl offentliga som privata – kan ha nytta av, anser Ulrika Westrup.

– Många organisationer behöver inse att det krävs ett bättre organisatoriskt stöd för chefer. Man behöver förstå att cheferna är ryggraden i organisationen och att det kan bli väldigt kostsamt – både i form av pengar och lidande – att inte göra någonting, säger hon.

Alina Lidén hoppas att chefer som upplever att det talas tyst om deras mående ska våga börja prata med andra om de tunga sidorna av jobbet.

– Förhoppningsvis kan det kännas mindre ensamt och skamfyllt att lyfta de här frågorna. Jag hoppas man påbörjar en dialog med andra chefer på arbetsplatsen kring det egna måendet och att chefer tillsammans kan lyfta frågan om ett bättre stöd med ledningen, säger hon.

Fem råd för lyckade samtal

Ulrika Westrup och Alina Lidén, verksamma vid institutionen för tjänstevetenskap och Centrum för ledning i offentliga organisationer vid Lunds universitet, har tillsammans med Helsingborgs stad genomfört ett forskningsprojekt om hållbart chefskap.

I studien efterfrågade cheferna ett organisatoriskt stöd som ger dem möjlighet att samtala och reflektera kring sitt mående med andra chefer.

Forskarna har fem råd till verksamheter som vill utforma ett sådant stöd:

  • Gör samtalen till en strategisk ledningsfråga och lyft in dem i policyer och riktlinjer för arbetsmiljön.
  • Se till att cheferna kan avsätta tid för samtalen.
  • Ge samtalsforumet ett tydligt syfte, som är förankrat hos cheferna.
  • Samtalen bör ske kontinuerligt och vara ett stående mötesinslag.
  • Följ upp samtalen och fånga upp de problem som lyfts.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA