Mellanchefer kämpar med motstridiga krav
Att mellanchefer jobbar under tryck både uppifrån och underifrån är välkänt, men ny forskning visar att belastningen är mer komplex än så. ”Även medarbetarna påverkar ledarskapet”, säger forskaren Daniel Tyskbo.
Mellanchefer i offentlig sektor är utsatta för ett komplext tryck av ofta motstridiga krav: Från de högsta cheferna och från medarbetarna. Från den fysiska arbetsmiljön och från digital interaktion. Och från budgeten och politiskt grundade krav. Det är slutsatserna i en studie som Daniel Tyskbo, forskare inom hälsoinnovation och arbetsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, har gjort tillsammans med kollegan Alexander Styhre vid Göteborgs universitet.
Det dubbla trycket på mellanchefer är välkänt, men studien visar att cheferna kan tvingas in i två motsatta roller samtidigt: den som kompis och den som befälhavare. Hur rollerna samverkar är ofta otydligt och öppet för påverkan, säger Daniel Tyskbo.
– Ledarskap skapas i relationer. Medarbetarna påverkar och sätter regler för ledarskapet.
Extra komplex blir den dubbla rollen i ett skarpt läge, som vid uppsägningar eller nedskärningar. En chef som utövat ett förhållandevis jämlikt ledarskap och varit lite kompis med sina medarbetare kan plötsligt tvingas ta tuffa beslut som kan tyckas gå emot principen om medbestämmande.
– Det kan vara förvirrande för medarbetarna. Vem är det som bestämmer detta, är det min kompis? Men kompisar brukar ju inte bestämma över varandra? I det läget kanske man som medarbetare går till sin närmaste chefs chef för att få besked, säger Daniel Tyskbo.
På så sätt kan mellanchefens ledarskap urholkas.
Ett annat scenario som Daniel Tyskbo sett i sin forskning är att medarbetarna föredrar en chef som agerar befälhavare. Då kan det hända att de säger ifrån och inte alls vill vara med och ta beslut. Men även det blir motstridigt, eftersom det då går emot kraven på medbestämmande.
Trycket på mellanchefer inom myndigheter är mer komplext än inom privat sektor, menar Daniel Tyskbo. Detta eftersom chefer på myndigheter måste förhålla sig till politiskt grundade krav samtidigt som de måste hålla budget på samma sätt som inom privat sektor.
– Det ger en särskild stress, säger Daniel Tyskbo.
Under arbetsdagen kan trycket på mellancheferna variera, visar forskningen. På vissa arbetsplatser upplever de att trycket uppifrån är störst på morgonen, när de högsta cheferna är synliga, medan trycket från medarbetarna märks mer senare under dagen. Men på andra arbetsplatser, där de högsta cheferna kanske ofta bara är närvarande digitalt, kan deras krav eka i huvudet på mellancheferna under hela dagen.
Ytterligare en aspekt är arbetsplatsens fysiska utformning, där till exempel arbetsrummets placering medför krav och förväntningar. Kan mellanchefen se sina medarbetare hela tiden? Det påverkar rollen, säger Daniel Tyskbo.
Det komplexa trycket leder till stress hos många mellanchefer.
– De flesta är ju smarta personer, så de förstår att det kommer att vara ett dubbelt tryck. Men att det är så komplext är de kanske inte beredda på. Det gör att många känner sig alienerade.
Vad kan de göra för att förbättra sin situation?
– De har inte så mycket mandat att själva göra förbättringar. Det är svårt att inte hamna i kläm.
Traditionella ledarskapskurser fungerar sällan för att minska den här typen av stress, menar Daniel Tyskbo. Det han tycker behövs är i stället mer djuplodande utbildningar, där man kan utveckla sin förmåga att hantera roller och identitet.
Han tror också på att involvera medarbetarna, till exempel genom workshoppar.
– Då blir deras förväntningar också tydligare.