Bild: Emma Busk Winquist, Privat

Har chefen goda förutsättningar mår medarbetarna bättre

ARBETSMILJÖ2024-05-24

Om chefer har goda förutsättningar att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete känner sig medarbetarna mer välmående och mindre stressade, visar ny forskning från Linköpings universitet.

I ett pågående forskningsprojekt vid Linköpings universitet studeras chefernas organisatoriska förutsättningar i arbetsmiljöarbetet. Projektledaren Daniel Lundqvist, docent och lektor vid institutionen för beteendevetenskap och lärande, konstaterar att det inte finns så mycket forskning om just chefernas roll och möjligheter. För att samla kunskap har forskarna bland annat analyserat enkätsvar från drygt 3 000 chefer och medarbetare på tio arbetsplatser.

På vissa arbetsplatser, med sämre förutsättningar för cheferna, visade svaren att det saknades engagemang och kunskap. Det systematiska arbetsmiljöarbetet hanterades mest som något man var tvungen att göra för att uppfylla kraven i arbetsmiljölagen, och man ägnade lite tid åt det. På de arbetsplatserna upplevde de anställda mer stress och mindre välbefinnande jämfört med arbetsplatser med ett mer ambitiöst arbetsmiljöarbete.

Forskarnas hypotes är att det systematiska arbetsmiljöarbetet stärker vad som kallas ”jobbresurser”.

– Resurser kan vara hur mycket vi kan påverka arbetet, att vi får uppskattning och bekräftelse, att vi litar på varandra och får socialt stöd från kollegor och chef, säger Daniel Lundqvist.

Chefernas förutsättningar att arbeta med arbetsmiljön varierade exempelvis vad gäller tid för uppgiften, budget, kunskap och engagemang från ledningen. Vilken tyngd de olika faktorerna har är en fråga som forskarna arbetar vidare med.

– Men att tiden är en nyckelfaktor kunde vi se redan när vi intervjuade chefer i arbetet med att utforma enkäten. Och naturligtvis budgeten. Många chefer vill göra mer, men saknar ekonomiska resurser för det, säger Daniel Lundqvist.

En risk, enligt forskarna, är att ett svagt arbetsmiljöarbete leder till ett fokus på enbart den fysiska miljön och inte den psykosociala.

– Det fysiska är lättare att jobba med, till exempel om man har maskiner som ska riskbedömas. Det sociala klimatet är svårt att ta på, och landar i samtal, enkäter och medarbetarundersökningar. Då behöver man jobba med gruppen, vilket kan vara svårare och mer tidskrävande, säger Daniel Lundqvist.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA