Stor majoritet av STs chefsmedlemmar har hög arbetsbelastning
Mer än tre fjärdedelar av de chefer som besvarat STs medlemsundersökning anser att de har en hög arbetsbelastning. Det är en klart större andel än bland ST-medlemmarna som helhet. När det gäller den egna lönen är cheferna mer nöjda än andra ST-medlemmar.
STs nya medlemsundersökning, som genomförts av Novus under årets första månader, har besvarats av 743 chefer som är medlemmar i förbundet.
På frågan hur hög arbetsbelastningen i arbetet är för närvarande uppgav 77 procent av de svarande cheferna att den var ”ganska hög” eller ”mycket hög”. Det kan jämföras med 64 procent av samtliga svarande ST-medlemmar.
Andelen som svarade att deras arbetsbelastning var ganska eller mycket låg var 5 procent både bland cheferna och bland samtliga medlemmar.
Andelen som är nöjda med sin lön är större bland cheferna. 59 procent av cheferna svarar att de är ganska eller mycket nöjda, att jämföra med 41 procent av samtliga svarande. 20 procent av de svarande cheferna uppger sig vara ganska eller mycket missnöjda, betydligt färre än bland samtliga svarande, där andelen är 37 procent.
Vad gäller uppfattningen om ST skiljer sig chefernas svar på de flesta frågor inte särskilt mycket från övriga medlemmars. På frågan hur nöjd man är med ST ger samtliga medlemmar betyget 3,6 medan cheferna ger 3,5.
Bland cheferna har ST ett så kallat nöjd medlems-index, NMI, på 61. För samtliga medlemmar är det 63, vilket som Publikt tidigare har rapporterat om är en ny rekordnivå för förbundet.
På många av de frågor som ställts om förbundet och dess verksamhet i medlemsundersökningen är det dock en något större andel bland cheferna som sätter låga betyg.
En av de frågor där skillnaden är störst är om ST stödjer den egna karriärutvecklingen. 45 procent av cheferna sätter en etta eller en tvåa på en femgradig skala. Bland samtliga svarande är andelen 29 procent.
När de svarande fått välja sex områden de vill att ST ska arbeta med har 41 procent av de svarande cheferna valt ledarskapsfrågor, betydligt fler än bland övriga medlemmar.
Den fråga som störst andel av ST-medlemmarna, 86 procent, angett som viktig för förbundet att arbeta med är löneutvecklingen. Bland cheferna är det en mindre andel som prioriterar den, 74 procent.
Även anställningstrygghet är en fråga som prioriteras lägre av cheferna. 50 procent har markerat den som viktig, att jämföra med 61 procent av samtliga svarande.
I undersökningen har STs medlemmar även tillfrågats om vad som är viktigt för dem i deras medlemskap. Även om en majoritet av cheferna svarar att det är ganska eller mycket viktigt för dem att få facklig rådgivning från ST Direkt, lönerådgivning och förhandlingshjälp, är det en mindre andel än bland övriga medlemmar. Detsamma gäller stöd i kompetensutveckling, omställning och jobbsökande.
Såväl bland chefer som bland andra medlemmar svarar över 90 procent att det är viktigt att ST verkar för en god arbetsmiljö, att ST värnar om den egna anställningstryggheten och att ST ger stöd vid en rättstvist på arbetsplatsen.