Medarbetare utsåg Årets chef
Engagerad, närvarande och coachande. Så beskriver Helena Nord, handläggarchef på Mark- och miljödomstolen i Umeå, sin ledarstil. Hon och Linda Nordvall, handläggarchef vid Hovrätten över Skåne och Blekinge, fick nyligen utmärkelsen Årets chef av ST inom Sveriges domstolar.
– Jag inspireras av att se andra växa, och försöker stötta den som vill ta på sig nya och mer kvalificerade arbetsuppgifter, säger Helena Nord.
Den ambitionen är en av många punkter som lyftes när medarbetarna på domstolen nominerade sin chef till det fackliga priset. Exempelvis kan domstolshandläggare få skriva domslut eller arbeta med mål inom allmänna domstolar, som tingsrätten.
I nomineringen framhålls också att Helena Nord visar tillit och förtroende för medarbetarna och att domstolen har högt i tak. Själv säger hon att det är viktigt att inte vara rädd för att göra fel.
– Man ska våga prova. Vi har mycket kompetens här, och jag sitter inte med alla svar. Vi har en nära dialog.
Domstolarna har generellt en hög arbetsbelastning, och Helena Nord betonar att det inte innebär att alla måste springa snabbare.
– Vi måste prioritera i gruppen och försöka ta hand om och hjälpa varandra. Ibland har vi dagliga avstämningar, till exempel om många är sjuka.
Helena Nord har tidigare arbetat som personlig tränare och tycker att hon kan använda sig av den erfarenheten i arbetet på domstolen.
– Man måste möta människor där de är, och sätta upp mål utifrån det, säger hon.
För egen del är hon mån om att ta del av ledarskapsutbildningar, och hon har en coach.
– Jag försöker också avsätta tid för eftertanke och reflektion. Även om det är lättare sagt än gjort.
Den andra mottagaren av ST-avdelningens utmärkelse är Linda Nordvall, som är handläggarchef vid Hovrätten över Skåne och Blekinge sedan fem år. Hon började som domstolshandläggare vid samma domstol.
I medarbetarnas nominering nämns att hon som chef skapat ”en plats där vi ser varandra, tar hand om varandra, skrattar tillsammans och löser svåra utmaningar ihop”. Linda Nordvall framhåller att ärendenas karaktär gör att de mjuka värdena blir än viktigare.
– Det är ofta allvarliga saker vi arbetar med på hovrätten, och som domstolshandläggare får man se ganska mycket. Jag tror att man behöver hålla varandra nära, skratta och ha det trevligt. Och det måste vara högt i tak, säger hon.
Som chef behöver hon vara både tydlig och mjuk, och föregå med gott exempel, understryker Linda Nordvall. Hon använder sig bland annat av regelbundna checkin-samtal med medarbetarna för att följa upp hur de mår och har det. Hon månar också om samtal i gruppen om normer, gruppklimat och den aktuella arbetsbördan.
– Man måste våga prata om att man har för mycket på bordet och behöver hjälp.
Själv får Linda Nordvall sitt stöd i samtal med sin egen chef.
– Vi pratar mycket om ledarskap. Jag är också med i ett chefsnätverk där vi utbyter erfarenheter och lärdomar.
STs avdelning inom Sveriges domstolar fick i år in tio nomineringar till utmärkelsen Årets chef. Priset har med åren fått alltmer positiv uppmärksamhet på domstolarna, berättar avdelningsordförande Veronica Wetterhag.
– Den som blir nominerad är stolt och glad. Och vinner man bjuder man på bubbel och snittar, säger hon.
Priset är viktigt för att stötta det goda ledarskapet i domstolsvärlden, anser Veronica Wetterhag.
– Domstolarna är fortfarande en mycket hierarkisk miljö och ofta är det lågt i tak. Vi vill vara medarbetarnas röst och uppmärksamma de goda ledarna.